MORTUARY CHAPELS IN SANTOS-O-VELHO, LISBON
HABITAR PORTUGAL 2009-2011

The renovation of the Mortuary Chapels of Santos-o-Velho, sought the integration in the built set of the Church of the Holy Martyrs.
A sequence of spaces articulates, correlating the entrance of the building with the mortuary chapels. Some elements, such as the heavy steel door or the glass gaps or even the rhythm of light mirrored on transparencies, prepare the transition to the sacred space. The light acts as the main material in the project.
It is the light that crosses and rips spaces, materializing all intentions. In this sense the elements that constitute the architectural spatiality acquire the function of luminal filter, through their softness and monotony, fundamental to fix the contemplative tranquility of space.
The lightness of the space is also expressed through a suspended seat which features the long corridor that serves Chapels. This mediation space receives and distributes all the natural light that enters the building. The windows are located close to the ceiling, breaking the thick wall. These openings are like diaphragms, capturing special pictorial moments of the steeple of the Santos-o-Velho Church.

 

Promotor Factory of Santos-o-Velho Church
Architecture Paulo Tormenta Pinto
Collaboration Rosa Maria Bastos, Ivone Gonçalves e Ricardo Moura
Project/Construction 2007 / 2009
Building Company and Infrastructure   Soares e Gomes, Lda.
Location Santos-o-Velho, Lisbon
Photography FG+SG