SOCIAL CENTER APSOV, LISBON
Assistência Paroquial de Santos-o-Velho (APSOV) is a private charitable organization (IPSS), which is located in Santos-o-Velho. Founded in 1932, the assistance has been devoting itself, throughout its 78 years existence to social support for the elderly and children. With this new building, this institution septuagenarian seeks to improve and expand its activities in the community. The proposed building comprises a social facility with the valences of Nursery, Kindergarten, Primary School and Day Care Centre.The construction of this equipment will be placed where the public washer of Madragoa is currently located. The new building is characterized by a composition of great simplicity, seeking the better integration on site.
The project looks for timeless image, reached namely by the ripple effect of the tiles that covered the façade.The main facade is an organic composition, that function as a filter to the impact of solar exposition from the west.
The main facade is an organic winding composition, that function as a filter to the wet impact of solar exposition. The East façade, open the interior of the block, is characterized by wide balconies, open to the Chiado hill and to visual axis to the Tagus river
Promotor Assistência Paroquial de Santos-o-Velho
Architecture Paulo Tormenta Pinto
Collaboration Rosa Maria Bastos, Ivone Gonçalves, Pedro Baptista Coelho, Gonçalo Oom e Hugo Oliveira
Structures Miguel Villar/BETAR, Lda
Hydraulic Andreia Cardoso/BETAR, Lda
AVAC Galvão Teles
Electricity, Communications and Fire Security Rúben Sobral
Landscape architecture João Nunes/PROAP, Lda
Project/Construction 2011 / —-
Location Lisbon
Photography D•A